Ten blog będzie o przepisach z domowej kuchni :) Przepisy są sprawdzone i głównie moje, mojej rodziny lub przyjaciół, ale ... nie twierdzę, że są unikatowe. Pewnie podobne gdzieś krążą po necie. Agusi mojej zbieram :)
wejścia
sobota, 16 lutego 2019
Chleb pszenno-żytni na drożdżach - pyszny !
Składniki :
120 g mąki żytniej typ 720
360 g mąki pszennej typ 650 - 750
360 g wody - letniej
1 g drożdży suszonych (ok 1/2 łyżeczki) - zapewniam, że wystarcza taka ilość , bo ciasto długo wyrasta :) i za każdym razem wychodzi.
8 - 10 g soli kamiennej (ok 1 i 1/5 łyżeczki )
Wykonanie :
W głębokiej misce wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno być dość luźne, ale nie rozpływać się . Zakryć folią spożywczą i odstawić na 12- 16 godzin (na noc) w chłodne miejsce bez przeciągów (temp 16 - 20 st C) . Jeśli cisto wypełni miskę wcześniej należy je zamieszać tak, by opadło całkiem, ponownie zakryć folią i pozostawić do wyrastania.
Po min 12 a max 16 godzinach wysypać obficie mąkę pszenną na stół i wyłożyć ciasto.
Posypać je z lekka mąką, rozpłaszczyć dłońmi, złożyć w kopertę i czynności powtórzyć. Uformować kulę zakładając do środka rogi ciasta.
Wysypać papier do pieczenia mąką żytnią, przełożyć chlebek, grubo obsypać go z wierzchu, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia - około 2 godzin. Jeśli ciasto mamy zbyt miękkie, i chlebek siada na boki - można przełożyć go razem z papierem do jakiejś formy lub koszyka do wyrastania .
Pół godziny przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 250 st C razem z żaroodpornym, wysokim pojemnikiem z pokrywką (może być odpowiednio wysoki garnek emaliowany- Wysokość wewnątrz powinna być większa niż 13 cm, bo do takiej chlebek wyrośnie w czasie pieczenia)
Gdy piekarnik jest rozgrzany - wystawić formę i przenieść do niej chleb łącznie z papierem, zakryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
Pierwsze 30 minut pieczemy pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę a temperaturę piekarnika obniżamy do 220. Dopiekamy chlebek 20 - 25 minut .
Po wyjęciu upieczonego chlebka wykładamy go na kratkę i przykrywamy ściereczką aż całkiem wystygnie (około 2 godzin)
Chlebek pieczony w pojemniku z pokrywą ma cieniutką skórkę.
Uwaga :
Chleb można piec w foremce do chleba bez pokrywki, ale wtedy do piekarnika obowiązkowo wstawiamy pojemnik z wrzącą wodą na dno. Pieczemy go wtedy najpierw w 230 st , a po 30 minutach w 220 kolejne 25 minut.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz