wejścia

środa, 21 grudnia 2011

Śledzie w cebuli i pomidorach

Robię właśnie śledziki na czerwono :) i lekko słodko.

Składniki :

8 płatów śledziowych z beczki
półtorej szklanki wody
pół szklanki octu 10%
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1/4 szklanki oleju
łyżeczka soli
cztery czubate łyżki cukru
2 liscie bobkowe
łyżka pieprzu w ziarenkach
kilka kulek angielskiego ziela

Strategia:

Śledzie wymoczyć i osączyć, pokroić na mniejsze cząstki.
Cebule pokroić na półkrążki, przesypać solą, odstawić żeby "zwiędła"
W garnuszku rozgrzać olej i poddusić na nim (wchłonie cały olej) 5 minut cebulę ( powinna się zeszklić ). Zalać ją wodą z octem, dodać wszystkie składniki poza śledziami. Dusić około 30 minut na malutkim ogniu. Wyłączyć ogień, poczekać aż temperatura spadnie do około 80 stopni (5-10 minut) , zalać gorącą zalewą śledzie. Odstawić na minimum dobę do "przegryzienia". (Moje będą się gryzły dni 3 )

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz