wejścia

sobota, 16 lipca 2011

Przetwory - dżem truskawkowo-pomarańczowy

Ponieważ jestem na etapie smażenia dżemów podzielę się przepisem na dżem(powidła) wieloowocowy. Powstał z połączenia mojego dżemu truskawkowego i Stokrotowego - pomarańczowego. Jest czasochłonny - smażenie trwa trzy dni, i bardziej przypomina powidła niż dżem.

Składniki :
4 kilo truskawek
1,5 kg rabarbaru
1,5 kg pomarańcz bez pestek
2 kg cukru
1 cytryna
łyżeczka cynamonu
2 spore garnki z grubym dnem.

Wykonanie :
Pomarańcze szorujemy pod gorącą, bieżącą wodą, obieramy cieniutko żółtą skórkę, wrzucamy ją na wrzątek i obgotowujemy 10 minut. Przelewamy na sitko i czekamy aż wystygnie. Pomarańcze obieramy z białej skóry i kroimy na ósemki (z błonami), a białą skórę w drobną kosteczkę. Zasypujemy (w garnku z grubym dnem) kilogramem cukru i odstawiamy na kilka godzin.
W osobnym garnku przesypujemy oszypułkowane i przekrojone na pół truskawki oraz pokrojone w plasterki łodygi rabarbaru drugim kilogramem cukru. Zaczynamy go smażyć jak tylko na dnie zbierze się sok Początkowo możemy je gotować na dużym ogniu, bo ilość soku nie pozwoli się truskawkom przypalić. Na pierwszy raz wystarczy im godzina.
Wstawiamy na ogień garnek z pomarańczami (bez żółtej skórki jeszcze). Smażymy na wolnym ogniu około godziny mieszając .
Odstawiamy do ostygnięcia
Następnego dnia do garnka z pomarańczami dorzucamy żółte skórki pokrojone w paseczki . Włączamy ogień pod obydwoma garnkami i odparowujemy na wolnym ogniu około godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszanie znacznie przyspiesza odparowywanie.
Trzeciego dnia powtarzamy smażenie uważając na dżem pomarańczowy - bo on dość prędko odparowuje i łatwo go na tym etapie przypalić. Wyłączamy pod nim ogień gdy stanie się gęsty. Truskawkowy gotuje się dłużej więc wytrwale stoimy nad nim mieszając az zmniejszy objętość do połowy pierwotnej - z pierwszego dnia. Wtedy dorzucamy do niego dżem pomarańczowy, dokładnie mieszamy, wciskamy sok z cytryny i doprawiamy łyżeczką cynamonu. Konsystencja dżemu zależy od stopnia wygotowania wody .
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 30 minut do góry dnem.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Bardzo się cieszę, że będę mogła tutaj korzystać z Twojej wiedzy kulinarnej :)
    Uwielbiam Ten dżem!!!

    ps.
    mam prośbę o ten Twój wyśmienity ryż z masełkiem :*

    OdpowiedzUsuń