Składniki ciasta :
3 średnie jajka
1 puszka mleka skondensowanego (540 g)
200 g mąki tortowej
50 rozpuszczonego masła
szczypta soli
1 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki kremu :
700 g serka kremowego naturalnego ze sklepu lub wykonanego własnoręcznie z mojego przepisu
4 łyżki cukru pudru (lub więcej dla "słodkolubów ":)
1 lub 2 opakowania kremówki 30 - 36 %
Strategia:
Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Rozbełtać jajka , dodać mleko , masło, sól - zamieszać dokładnie.
Dodać mąkę z proszkiem i trzepaczką chwilę pomieszać.
Na blachę piekarnikową rozłożyć papier do pieczenia.
Wylewać na nią ciasto - (powinno wystarczyć na 2 i pół blachy)
Cienko rozsmarować nożem lub szpatułką i wsunąć na 5 - 6 minut do rozgrzanego piekarnika.
Piec bez termoobiegu do lekkiego zezłocenia :-).
W tym czasie rozsmarować drugi płat.
- Im cieniej rozsmarujemy tym więcej warstw nam wyjdzie, ale pilnujemy czasu pieczenia i doglądamy .
Z ciepłego jeszcze cista zdjąć papier i przekroić wedle życzenia - na 4 jednakowe części , lub na 3 pasy jednakowej szerokości.
Ciasta nie należy składać na siebie dopóki całkiem nie wystygnie, bo może się zlepić.
W czasie studzenia przygotować
Krem
ok 700 g kremowego serka śmietankowego zmiksować z 4. łyżkami cukru pudru, a następnie dolewać partiami śmietanę kremówkę i kontynuować ubijanie do uzyskania sztywnego, puszystego kremu.
Przekładać płaty ciasta kremem, lekko docisnąć, odczekać chwilę i posmarować wierzch i boki i obsypać czym kto lubi :)
Można w tym celu wziąć : kakao, wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, zmielone orzechy, płatki migdałowe ... itp :)
Gotowy tort odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki. Jednak przed serwowaniem proponuję wyjąć co najmniej godzinę wcześniej - robi się bardziej wilgotne niż takie zimne prosto z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz