wejścia

środa, 19 października 2011

Gołąbki z szybkowaru lub piekarnika

Dziś zapraszam na gołąbki :-) w "rosole"

Składniki :

1 główka dużej białej kapusty
1  paczka ryżu
1/2 kg mięsa mielonego - wołowo-wieprzowego
2 spore cebule
opcjonalnie grzyby leśne w sosie własnym - 1/2 - 1 szklanki,
lub  pieczarki - 1 szkl.
sól, pieprz

Strategia:
Ryż podgotować w osolonej wodzie około 8 minut, osączyć, ostudzić.
Celbule pokroić, zeszklić na łyżce oleju, dodać grzybki , opieprzyć (grzyby w sosie własnym są już solone, pieczarki trzeba posolić) , ostudzić
Wyciąć głąb z kapusty i parzyć ją w dużej ilości wrzącej, osolonej wody sukcesywnie ściągając mięknące liście. Ostudzić

Wymieszać cebulę i grzyby z ryżem i mielonym mięsem , dosolić, dopieprzyć, ewentualnie dosmaczyć vegetą.
Z liści kapuścianych ściąć gruby nerw, ewentualnie zbić go tłuczkiem.
Zawijać mieso w liście i układać ciasno w garnku na dnie którego kładziemy najpierw kilka zbędnych i nieładnych liści. Po ułożeniu wszystkich gołąbków przykrywamy je pozostałymi liśćmi, wlewamy 3- 4 szklanek wody z parzenia kapusty (tyle, żeby sięgała równo z górą najwyższej warstwy gołąbków - liście nie muszą być w wodzie), dodajemy  łyżkę masła , ewentualnie dosalamy. Jeśli woda od obgotowywania kapusty była mocno słona - dolewamy wodę z czajnika.
Zamykamy szybkowar. Dusimy kwadrans na najwyższym ciśnieniu i pozostawiamy do samoistnego spadku ciśnienia(następne 15 minut).

Zanim kupiłam szybkowar robiłam tak gołąbki w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, z tym, że czas pieczenia wynosił 45 minut a temperatura 180 st. Naczynie powinno być zakryte.

smacznego!

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń