Dostałam dwa piękne kawałki pręgi wołowej z kością i postanowiłam ugotować z nich gulasz. Nie węgierski tylko lusiny :D z grzybami, bez pomidorów ale z korniszonami ...
Składniki :
ponad 2 kilo pręgi wołowej z kością
1 duża marchew
2 spore cebule
3 większe korniszony
1/3 główki czosnku
szklanka połamanych suszonych kapeluszy różnych grzybów
1/8 szklanki sosu worcestershire
pół łyżki pieprzu czarnego w ziarnkach
pół łyżki cząbru
pół łyżki nasion kminku
50 g smalcu
mąka
woda
sól
cukier
Strategia:
Połamane kapelusze grzybów zalać w garnuszku litrem wrzącej wody, odstawić .
Mięso pokroić ma sporą kostkę podobnej wielkości. Obtoczyć w mące (ja to robię sposobem wielu kucharzy - w woreczku foliowym - wrzucam mięso, wsypuję mąkę i potrząsam do czasu aż wszystkie kawałki się obtoczą)
W szybkowarze rozgrzać 40 g smalcu, wrzucać porcjami mięso i smażyć na dużym ogniu, mieszając sporadycznie, na złoty kolor.
W tym czasie pokroić na grube pół-krążki cebulę, marchewkę na kawałki około 1 cm, podobnie korniszony, czosnek obrać i pokroić ząbki na 3 części.
Podsmażone mięso wyjmować na talerz i smażyć następne. Po zrumienieniu wszystkich kawałków dodać smalec do garnka i podsmażyć cebulę razem z marchewką - na złoto.
Na usmażone warzywa przełożyć mięso, zalać wodą z grzybami, wsypać przyprawy i łyżkę soli morskiej, wlać sos worcestershire i zamknąć pokrywę. Dusić 40 minut od chwili osiągnięcia maksymalnego ciśnienia .
Schłodzić pokrywę pod zimną wodą i otworzyć garnek.
Ponownie postawić na ogniu, doprawić łyżką cukru. Jeśli sos jest zbyt rzadki zrobić zaklepkę : w 1/3 szklanki zimnej wody rozmieszać dwie łyżki mąki i dodać do gotującego się gulaszu. Dokładnie wymieszać.
Podawać z kaszą gryczaną i maślanką ;-)
Smacznego !
po 40 minutach to mięso się rozleci.
OdpowiedzUsuńteż mnie zaciekawił ten czas, 40 min w szybkowarze??? chyba o połowę czasu za długo?
OdpowiedzUsuń