wejścia

środa, 14 grudnia 2011

Babciny keks

Jest pyszny, wilgotny, i przypomina mi święta z babcią . Bogaty w bakalie, których jest kilogram na pół kilo maki.

Składniki :
5 dużych lub 6 średnich jaj
1/2 kg maki tortowej
250 g masła
1 szklanka pełnotłustego mleka
400 g cukru pudru
szczypta soli
proszek do pieczenia na 1/2 kg maki

bakalie :
2 paczki rodzynek (po 100g)  - mogą być po paczce sułtanki i koryntki
200g śliwek suszonych niewędzonych
200g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g pokrojonych w kostkę suszonych, miękkich  moreli (czasami morele suszone są bardzo wysuszone i przez to twarde - takie lepiej zastąpić innymi bakaliami , bo owoców do keksu nie namaczamy)
100g kandyzowanej skórki cytrynowej , albo kandyzowana żurawina lub wiśnie
200g pokrojonych na mniejsze kawałki fig

polewa
pół szklanki mleka
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyzki cukru
2 czubate łyżki masła

Strategia :
Bakalie wysypać z woreczków do miski i przesypać maką (dodatkową) wstrząsnąć wielokrotnie aż maka oblepi owoce.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem do białości - na puch! (kiedyś ucierało się w makutrze ...eh, namachał się człowiek drewnianą pałką  przy tym jak mops - teraz ma te wszystkie maszyny, że aż się piec chce :D )
Dodać makę wymieszaną z proszkiem, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Na koniec partiami dodać pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli. W końcu do masy domieszać bakalie i natychmiast przełożyć do foremek keksowych nasmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Wypełnić foremki do 3/4 .
Piec około półtorej godziny w piekarniku 160 st z termoobiegiem. Sprawdzać patyczkiem czy się nie klei.
Keks często pęka - nie trzeba się tym przejmować :)

W rondelku rozgrzać masło , cukier i pokruszoną czekoladę, dolać wrzące mleko, mieszać do połączenia składników i uzyskania połysku. Poczekać, aż zacznie tężeć Polać nią wystudzone ciasto.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz