Ponoć nie można ... guzik prawda :D
Można, jak wszystko Jeśli idzie o dni - trwa dwa, jeśli idzie o czas na ogniu - półtorej godziny pracy palnika.
Fotkę wstawię najwcześniej jutro, o ile dane mi będzie pojechać do sklepu po kiszona kapustę, bo dziś robotnicy krawężnikowi postawili mi tamę na wjeździe ...
Składniki :
1,5 kg kiszonej kapusty
1,5 kg białej kapusty
0,6 kg tłustych części karkówki
0,9 kg tłustej kiełbaski
półtorej szklanki wody
kilka pomidorów (około pół kilo)
3 - 6 suszonych grzybków - w zależności od wielkości kapelusza
1 duża cebula
3 liście laurowe
kilka ziaren angielskiego ziela( wzięłam 4)
kilka ziaren jałowca (wzięłam 6)
pół łyżki pieprzu
kilka śliwek suszonych (wzięłam 6)
sól do smaku
łyżeczka słodkiej papryki
Strategia :
1 dzień :
Mięso pokroić na spore kawałki i wrzucić do pustego, rozgrzanego szybkowaru - nie mieszać, podsmażyć na dużym ogniu aż się odklei od dna, zamieszać 2x na 15 minut podsmażania . W tym czasie pokroić na krótsze kawałki pół kilo kapusty kiszonej, dorzucić do mięsa, zamieszać, wlać szklankę wody, zamknąć pokrywę i gotować 20 minut na II . Wyłączyć, poczekać aż pokrywa się odblokuje i w tym czasie posiekać kilogram białej kapusty . Po otwarciu garnka wsypać łyżkę soli i słodką kapustę, włączyć ogień, zamknąć pokrywę i gotować na II - 10 minut. Wyłączyć palnik i niech sobie stoi do następnego dnia.
Namoczyć grzyby w szklance wody na noc.
2 dzień :
Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną w grubą kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, zasmażyć na kolor, który nam odpowiada - od złotego do brązowego - wedle gustu.
W tym czasie włączyć ogień pod szybkowarem, podgrzać zawartość , dorzucić grzyby wraz w wodą, pokrojone na ćwiartki suszone śliwki, cebulę z kiełbasą i kilo kapusty kiszonej , zamknąć pokrywę, gotować 20 minut, wyłączyć i poczekać aż pokrywa się odblokuje.
W tym czasie posiekać pół kilo białej kapusty, obrać i pokroić pomidory, naszykować wszystkie pozostałe przyprawy. Otworzyć garnek, dodać wszystko, zamknąć garnek i gotować 25 minut na I. Wyłączyć ogień. Poczekać aż pokrywa się odblokuje - sprawdzić słoność, zamknąć i pozostawić do następnego dnia
3 dnia można rozpocząć konsumpcję.
Smacznego
Ps - jestem na etapie dnia pierwszego i już mi smakuje :P mimo, że nie dałam przypraw poza solą.
Uwagi :
1/- jeśli ktoś lubi i ma możliwość może zamiast wody z moczenia grzybów dolać pół szklanki dobrego gatunkowo, wytrawnego, czerwonego wina
2/ zamiast świeżych pomidorów można dać pomidory z puszki, albo puszeczkę koncentratu
3/ ilość kiełbaski i mięsa zależy od naszych upodobań , byle nie przeważyła ilości kapusty, która się kurczy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz