wejścia

sobota, 13 sierpnia 2011

Chutney śliwkowy

Mam zamiar zrobić ich kilka:
Jabłkowy, śliwkowy, z cebuli i z zielonych pomidorów na dżemik do mięska :)

Dziś śliwkowy - ostry
Składniki :
- 2 kg śliwek
- 1/2 kg czerwonej cebuli
- 20 deko rodzynek
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki octu balsamicznego (ciemnego )
- 2 szklanki cukru (ilość cukru zależy od stopnia kwaśności śliwek, i indywidualnego smaku)
- 5 łyżeczek soli morskiej(warzonki można dać mniej, bo jest bardziej słona)
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka angielskiego ziela
- 4 szt goździków

Strategia :
Kilka godzin wcześniej zalać rodzynki wrzącą wodą - jakiś 1 cm ponad powierzchnię rodzynek.
Po napęcznieniu powinno pozostać około 1/2 szklanki słodkiej, rodzynkowej wody, którą należy zachować.
Pokroić cebulę w cienkie piórka, wrzucić na dno sporego garnka, podlać wodą od rodzynek i poddusić na małym ogniu do zeszklenia cebulki.
W czasie, gdy cebula się dusi - umyć i wypestkować śliwki. Dodać do miękkiej cebuli razem z cukrem, octem,rodzynkami i utłuczonymi nasionami przypraw, posolić, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia.
Gdy śliwki puszczą sok - odkryć pokrywkę i gotować na wolnym ogniu aż się rozpadną i część wody odparuje. Dobrze jest od czasu do czasu zamieszać łyżką ...
Pokroić drobno papryczkę chili i dodać do chutney'a,wcisnąć czosnek, pogotować jeszcze kwadrans, spróbować czy nie za kwaśne - dosłodzić , ewentualnie dosolić, ponakładać w małe, wyparzone słoiczki i zakręcić pokrywki, odwrócić do góry dnem i odpocząć :D

Degustację można przeprowadzić już przy śniadaniu następnego dnia :)
Pyszny jest do wędlin, sera pleśniowego, albo tylko na chleb z masłem :)

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz