wejścia

sobota, 16 lipca 2011

Przetwory - dżem jagodowo-malinowy

Składniki :
2,5 litra jagód
1,5 litra malin
1,5 kg cukru

Owoce płuczemy i osączamy na sicie, zasypujemy w dwóch garnkach: osobno maliny + pół kilo cukru, osobno jagody +1 kg cukru. Maliny możemy ubić pałką, a gdy puszczą sok wstawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpadu malin i lekkiego odparowania. Trwa to około godziny. Wyłączamy palnik
W tym samym czasie gotujemy na wolnym ogniu jagody (tych nie ubijamy), mieszając od czasu do czasu. Objętość jagód powinna się zmniejszyć o około 1/3 w stosunku do wyjsciowej objetości. Pozostawiamy do następnego dnia.
Drugiego dnia sprawdzamy jak bardzo ścięły się jagody.

1/Jeśli są bardzo zwarte przystępujemy do etapu ostatniego - czyli wymieszania z przetartymi przez sito malinami. Mieszamy płynne maliny z jagodami, wstawiamy na ogień i podgrzewamy do stanu wrzenia. Wrzące nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na 5 minut ! Jeśli zostawimy je za długo to po odwróceniu słoiczków mogą nam już nie opaść.

2/ Jeśli jednak jagody są mało zwarte - podgrzewamy je i odparowujemy jeszcze około 30, 40 minut i dalej postępujemy jak w punkcie 1/

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz