Ten blog będzie o przepisach z domowej kuchni :) Przepisy są sprawdzone i głównie moje, mojej rodziny lub przyjaciół, ale ... nie twierdzę, że są unikatowe. Pewnie podobne gdzieś krążą po necie. Agusi mojej zbieram :)
wejścia
środa, 14 grudnia 2011
Makowiec mojej mamy
Proporcje na 3 duże makowce :
Ciasto drożdżowo-proszkowe
1/2 kg mąki (krupczatki)
1 paczka masła(200g 82%tłuszczu)
1 buteleczka gęstej śmietany (200ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
2 duże żółtka
70 g drożdży
3 łyżki cukru
Nadzienie :
1/2 kg maku
4 żółtka
1 szklanki cukru
100g masła
1/2 szklanki miodu
bakalie - wg uznania
piana z 2 białek
Strategia :
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odstawić.
Pozostałe składniki zmiksować (masło powinno być miękkie) . Do ciasta dodać drożdże , dokładnie wyrobić rękoma ;-) , uformować kulę i w misce wstawić do lodówki na godzinę.
W tym czasie sparzyć dwukrotnie mak - zagotować w niewielkiej ilości wody i odcedzić. Ponownie zalać wrzącą wodą, zagotować i odcedzić. Osączyć na sicie. Przekręcić przez sitko makowe, lub 3 razy przez większe sitko ;-)
W garnuszku rozpuścić masło z miodem. Do tego dodać mak i wystudzić.
Utrzeć 4 żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy makowej razem z bakaliami, dokładnie wymieszać. Odłożyć do kubka około 100 ml masy - na makiełki :-)
Do pozostałej masy dodać pianę z białek i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części, każdą kłaść na pergamin i wałkować w prostokąt , zostawiając wolne dwa boki pergaminu, natomiast w drugą stronę placek może być większy. Im cieniej rozsmarujemy tym mniej "bułowaty" makowiec nam wyjdzie ;-)
Rozsmarować na placku po 1/3 masy , zawijać jak roladę i zawijać (luźno) w pergamin (żeby mogło urosnąć), skręcić końce pergaminu.
Piec w piekarniku 180 st.c bez termoobiegu, lub 165 z termoobiegiem około godzinę.
Studzić w pergaminie.
Wystudzone rozwinąć i polać rozpuszczoną w wodnej kąpieli - czekoladą lub lukrem.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ma byc dokladnie taki sam .-)
OdpowiedzUsuńjeden ?
OdpowiedzUsuń