Podstawa :
Do szybkowaru o pojemności 6 litrów lub więcej wrzucamy umyte i pozbawione zanieczyszczeń drobiowe żołądki w ilości 70 deko. Zalewamy je zimną wodą do wysokości około 2 cm nad żołądki, wrzucamy 3 suszone kapelusze grzybów , dodajemy około łyżkę soli lub vegety, zagotowujemy i odszumowujemy.
Jak przestaną się pienić - zamykamy pokrywę i od momentu maksymalnego ciśnienia gotujemy 25 minut, po czym wyłączamy ogień i pozostawiamy garnek do samoistnego spadku ciśnienia i odblokowania pokrywy.
Krupnik
Składniki :
wywar z gotowanych żołądków - 2 litry
pół saszetki kaszy jęczmiennej perłowej (50 gram)
łyżka masła
vegeta - pół łyżki
marchewka jedna, średnia
pietruszka jedna średnia
seler - 1/3 średniego
ziemniaki - 2 duże lub 3 średnie
pół pęczka zielonej pietruszki
sól morska , pieprz do smaku
jeden duży listek laurowy
ewentualnie dwie łyżki maggi
W czasie, gdy żołądki się gotują, w osobnym, 2,5 litrowym garnku zalewamy kaszę półtorej szklanki zimnej wody, dodajemy łyżkę masła, i jak zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy do momentu, aż odblokuje się pokrywa szybkowaru z żołądkami...
Nie solimy, nie pieprzymy - woda, masło i kasza przynajmniej te 25 minut.
Od czasu do czasu mieszamy jeśli garnek ma tendencje do przypalania - ale staramy się jak najmniej otwierać pokrywkę, coby woda całkiem nie odparowała. Jeśli widzimy, że wody jest zbyt mało - uzupełniamy gorącą wodą z czajnika.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera . Seler i pietruszkę dorzucamy w kawałkach do kaszy po upływie tych magicznych 25 minut.
Po odblokowaniu pokrywy szybkowaru przelewamy do kaszy wywar z żołądków (można przemycić kilka) , wyławiamy wszystkie grzybki i też dajemy do kaszy , mieszamy, ścieramy na grubej tarce marchewkę, dodajemy razem z pokrojonymi w niewielką kostkę ziemniakami. Gotujemy do miękkości ziemniaków, dosalamy, siekamy pęczek pietruszki i wsypujemy do krupniku połowę, a drugą pozostawiamy do posypania zupy na talerzu.
Żołądki w sosie chrzanowym :
Do litrowego garnuszka włożyć czubatą łyżkę masła, podgrzać nie rumieniąc. Wsypać półtorej łyżki mąki krupczatki, zrobić złotą zasmażkę. Do zasmażki wlać pół litra wywaru z żołądków - mieszając mątewką, coby nie zrobiły się grudki. Zmniejszyć ogień, dodać dwie łyżki chrzanu (preferuję Urbanka, bo jest bez śmietany) , wymieszać, dodać sok z pół cytryny, doprawić łyżeczką cukru i dosolić do smaku. Do doprawionego sosu przełożyć mięso, zagotować na małym ogniu. Wyłączyć ogień i doprawić mielonym pieprzem.
Podawać z kaszą ewentualnie ziemniakami z wody i surówką z buraczków na ostro, kiszonym albo konserwowym ogórkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz