wejścia

czwartek, 25 sierpnia 2011

Surówka z porów

Tę surówkę namiętnie zajadałam już w czasie studiów i wczoraj przypomniałam sobie o niej, po kilku latach "diety bezporowej" i postanowiłam zrobić na zlot "wędzarniczej braci"

Składniki na imprezę :D wieloosobową

1 kg dorodnych porów
1 kg jabłek - twardych, soczystych , kwaśno- słodkich
8 jajek
400 g śmietany 12 % lub sałatkowej - 9 % (1 opakowanie w dużym kubeczku)
1/3 dużego (420 g) majonezu = 140g
Sól i pieprz wg upodobań

Pory dokładnie umyć, odciąć zżółknięte liście, podzielić na część białą i zieloną.

Zieloną część pokroić na cieniutkie paseczki , zalać w misce (na 5 minut) dużą ilością wrzącej wody, osączyć , przelać na sitku zimną wodą .

Białą cześć pora pokroić na cieniutkie półplasterki i dodać surowe do zielonej części.
Osolić do smaku.

Ugotować jaja na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić, obrać, zetrzeć na największych oczkach tarki do pora,osolić. Zalać śmietaną, wymieszać.

Do mieszanki zetrzeć jabłka - mogą być ze skórką, albo bez - jak kto lubi. Po każdym jabłuszku wmieszać je w śmietanę, coby nie ściemniało.
Dodać majonez, wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki na min godzinę.

Po godzinie spróbować - dosolić jeśli potrzeba, popieprzyć i serwować :-)

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz