wejścia

wtorek, 6 września 2011

Zielone risotto LusiM - kurs obrazkowy ;-)

Zachciało mi się dziś dania jarskiego, z dużą ilością zieleni, więc spłodziłam Zielone risotto wg własnego pomysłu . Z przepisu wyjdą dwie spore, sycące  porcje :-)


Składniki :
Pół szklanki ryżu arborio
Kawałek dorodnego pora - pokrojonego w półplasterki
Jedna cebulka ze szczypiorem - pokrojona w krążki
Pół paczki mrożonej brukselki
0,75 litra bulionu z kurczaka

łyżka oliwy
dwie łyżki masła
łyżka serka koziego (polecam Turek kozi)



1/W garnuszku zagotować bulion i wrzucić do niego pół paczki mrożonej brukselki. Gotować 3 minuty, odcedzić brukselkę a bulion zachować.
2/W rondlu rozpuścić łyżkę masła w łyżce oliwy. Wrzucić por i cebulkę(3/4 szczypioru zachować), zeszklić przez 3-5 minut

3/ Dosypać ryż, i mieszając smażyć około 2 minut na średnim ogniu

 4/ Wlać jedną wazową łyżkę gorącego bulionu 

5/ Gotować mieszając do momentu, aż ryż wchłonie bulion

6/ Dolać 2 łyżki wazowe bulionu i gotować(mieszając)  do momentu wchłonięcia przez ryż 

7. Dolewać stopniowo bulion - małymi porcjami, do chwili, gdy uznamy, że ryż jest dostatecznie miękki i suchy.
8/ Dolewając ostatni raz bulion - dodać szczypior i pokrojoną na połówki brukselkę, nakryć pokrywką i dusić około 2 minut.

9/ Dodać łyżkę masła i łyżkę serka koziego, zakręcić gaz, wymieszać 

10/ Wysypać miseczkę koperkiem, przełożyć do niej połowę porcji ryżu, przełożyć na talerz, podawać z  pomidorkiem i cebulką. 

Uwaga - nie dodawałam soli , ani pieprzu, ponieważ jestem małosolna i sól w bulionie oraz serku mi wystarcza, ale jeśli ktoś ma potrzebę - powinien dosolić potrawę tuż przed przełożeniem na talerz.
Jeśli ktoś nie przepada za brukselką - może ją zastąpić fasolką szparagową albo zielonym groszkiem (byle nie tym z puszki)  . 
Zamiast koperkiem - można posypać risotto i pomidory - natką pietruszki

Smacznego !


2 komentarze: