Składniki :
Pół szklanki ryżu arborio
Kawałek dorodnego pora - pokrojonego w półplasterki
Jedna cebulka ze szczypiorem - pokrojona w krążki
Pół paczki mrożonej brukselki
0,75 litra bulionu z kurczaka
łyżka oliwy
dwie łyżki masła
łyżka serka koziego (polecam Turek kozi)
2/W rondlu rozpuścić łyżkę masła w łyżce oliwy. Wrzucić por i cebulkę(3/4 szczypioru zachować), zeszklić przez 3-5 minut
4/ Wlać jedną wazową łyżkę gorącego bulionu
5/ Gotować mieszając do momentu, aż ryż wchłonie bulion
6/ Dolać 2 łyżki wazowe bulionu i gotować(mieszając) do momentu wchłonięcia przez ryż
7. Dolewać stopniowo bulion - małymi porcjami, do chwili, gdy uznamy, że ryż jest dostatecznie miękki i suchy.
8/ Dolewając ostatni raz bulion - dodać szczypior i pokrojoną na połówki brukselkę, nakryć pokrywką i dusić około 2 minut.
9/ Dodać łyżkę masła i łyżkę serka koziego, zakręcić gaz, wymieszać
10/ Wysypać miseczkę koperkiem, przełożyć do niej połowę porcji ryżu, przełożyć na talerz, podawać z pomidorkiem i cebulką.
Uwaga - nie dodawałam soli , ani pieprzu, ponieważ jestem małosolna i sól w bulionie oraz serku mi wystarcza, ale jeśli ktoś ma potrzebę - powinien dosolić potrawę tuż przed przełożeniem na talerz.
Jeśli ktoś nie przepada za brukselką - może ją zastąpić fasolką szparagową albo zielonym groszkiem (byle nie tym z puszki) .
Zamiast koperkiem - można posypać risotto i pomidory - natką pietruszki
Smacznego !
ale ladne zdjecia ,-P
OdpowiedzUsuńłaaaa super!!!
OdpowiedzUsuń