Postanowiłam więc upiec sobie jakiś pseudo-chlebek i po przekopaniu internetu oraz zmiksowaniu kilku przepisów powstał ten - testowy.
Chleb gryczany na sodzie (to białe to masło z noża a nie pleśń :-) )
Składniki:
pół paczki (50g) ugotowanej kaszy gryczanej
240 g mąki gryczanej
140 g mąki z tapioki
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
2 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego
pół łyżki soli himalajskiej
pół łyżki miodu
3łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju
200 ml wrzącej wody
300 ml zimnej
przyprawy :
pół łyżeczki czosnku granulowanego
łyżeczka tymianku
sezam do posypania
Zmielone siemię zalać w szklance wrzącą wodą, wymieszać - gdy napęcznieje przelać naczynia z ugotowaną kaszą i dolać resztę wody, dodać miód i ponownie wymieszać.
W drugiej misce zmieszać mąki, sodę, sól , zioła i przyprawy, ewentualnie dowolne nasiona .
Wystudzoną kaszę z siemieniem i miodem zblendować na masę o konsystencji budyniu, dolać ocet i olej, przelać do miski z suchymi, wymieszać łyżką - powinno byc konsystencji luźnego ciasta drożdzowego.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem, wierzch wyrównać łyżką maczaną w wodzie, posypać sezamem dociskając do powierzchni casta.
Piec w piekarniku 180 st z termoobiegiem 70 minut lub do suchego patyczka. Studzić 10 minut w piekarniku, następnie na kratce .
Moje uwagi :
Chleb jest bardzo smaczny - taki ala pumpernikiel gryczany - smak i zapach gryki wyczuwalny, aczkolwiek mi to nie przeszkadza.
Jako, że nie miałam mąki gryczanej to zmieliłam blenderem kaszę suchą i część kaszy niestety poszła do chleba w formie ziaren (co teżprzypomina konsystencję pumpernikla żytniego , ale niektórym może to przeszkadzać.
Chlebek ma dość twardą skórę i wilgotny miąższ - następne ciasto będę piekła zawinięte folią by zapobiec tej skorupie. Dodam też eksperymantalnie melasę zamiast miodu oraz jedną łyżkę mąki lnianej dodatkowo.
Pozostawię go również jakieś 30 minut przed wstawieniem do piekarnika.
Wygląda pięknie :) twarda skórka to dla mnie duży plus !
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńRewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńPoważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i jestem przekonana że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuń