W sieci jest sporo przepisów i pewnie każdy przyżądza wątróbkę inaczej. Ja swoją smażę bardzo krótko. Nie lubię gdy pod wpływem długiej obróbki staje się twarda. Nigdy jej nie solę przed i w ciągu smażenia - dopiero na talerzu jeśli jest taka potrzeba.
Wątróbka przygotowana wg tego przepisu jest bardzo delikatna w środku - mięciutka , mimo chrupiącej "skórki"
Jabłka są dodatkiem wyłącznie dla mnie - mąż jakoś za nimi nie przepada więc smażę je tylko dla siebie .
Łączny czas smażenia to około 10 minut = 4 minut sama wątróbka + 4 minuty
cebula z jabłkami + 2 minuty razem - więc zazwyczaj zaczynam smażyć 9 minut przed końcem gotowania ziemniaków.
Składniki na dwie osoby :
do 1/2 kg wątróbki drobiowej
2 duże cebule
1 jabłko - twarde i kwaskowe
majeranek
sól
cukier
trochę mąki
ulubiony olej do smażenia
Strategia :
Cebulę - pokrojoną na półkrążki posolić i posypać szczyptą cukru, zamieszać i odstawić na min 10 minut
W tym czasie oczyścić wątróbkę i osuszyć, oraz obrać , pokroić w ósemki jabłko (usuwając gniazda nasienne ) odłożyć
Wątróbkę opróczyć lekko mąką.
Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz (około 2 łyżek) i włożyć wątróbkę . Obsmażyć na dużym ogniu po ok 2 minut z każdej strony i zdjąć na głęboki talerz - przykryć pokrywką.
Wątróbka powinna być wyraźnie przyrumieniona na zewnątrz i półsurowa w środku ! Dojdzie pod pokrywkami !
Na pozostały tłuszcz przełożyć cebulkę - która pod wpływem soli lekko zwiędła i na mniejszym ogniu podsmażyć ją mieszając - do lekkiego zezłocenia,
następnie odgarnąć na bok patelni i dodać jabłko - zwiększyć ogień i obsmażyć prędko jabłka nie mieszając ich za często. Po około minucie opróczyć je majerankiem, zamieszać z cebulą i rozłożyć równomiernie na patelni. Zmniejszyć ogień, wyłożyć na to wątróbkę z talerza razem z sokiem , który wydzieliła. Gdyby nie było soku - dodać 2 łyżki gorącej wody .
Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogien i pozostawić tak maksymalnie na 2 minuty. Zamknąć ogień.
W tym czasie odcedzić ziemniaki , ubić z łyżeczką surowego masła i łyżką posiekanego koperku (zimą ze słoiczka z zamrażarki) nałożyć na talerze
Wyłożyć obok najpierw wątróbkę, przykryć ją cebulką, w końcu dołożyć jabłuszka.
Jeśli nie wystarczy nam sól z cebuli - dosalamy na talerzu
Do takiego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty z marchewką i odrobiną cukru i oleju. Ja dziś zjem jednak wczorajsze buraczki zasmażane :D bo też je kocham.
Smacznego !
Najlepsze połączenie :)
OdpowiedzUsuń