tak wygląda w garnku po zmiksowaniu po pierwszym gotowaniu ! |
3 kg pomidorów lima
2 główki czosnku
1.5 kg czerwonej papryki
3 spore cebule
3 jabłka
100 ml octu jabłkowego
1- 3 łyżek soli - próbować !
1/2 - 1 łyżeczka nasion kolendry - OPCJONALNIE
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
100 ml słodkiego sosu chili
1/ pomidory pokroić na połowy i razem z całymi ząbkami czosnku ( nieobranymi) podpiec w piekarniku w 140 st około 45 minut - od czasu do czasu wypuszczać parę
2/ paprykę w całości podpiec w piekarniku w 160 st - 25 minut
3/ jak tylko warzywa przestygną zdjąć z nich skórę i wycisnąć czosnek z osłonek
przy obieraniu papryki odlać sok
4/ wrzucić pomidory, czosnek i paprykę (bez soku) do garnka i zacząć dusić pod przykryciem
5/ obrać i posiekać cebulę - dodać do warzyw
6/ wyciąć z jabłek gniazda nasienne,pokroić drobno- ze skórą - i dodać do reszty.
7/ wsypać łyżkę soli ( używam morskiej), przyprawy i dusić bez przykrycia około 45 minut
8/ wyłączyć palnik, dodać ocet jabłkowy, sos chili, zamieszać i zostawić do następnego dnia.
Następnego dnia zmiksować całość blenderem , spróbować na zimno ! Jeśli trzeba - dodać soli lub cukru, ewentualnie octu - ja nie dawałam cukru wcale - podpieczone pomidory i papryka są dostatecznie słodkie no i sos chili też jest słodki ! Zagotować na małym ogniu i porozlewać do słoiczków - zostawiając minimum 3 cm przestrzeni do nakrętki - wtedy na pewno się zamkną bez wekowania !
uwaga - jeśli po zmiksowaniu keczup ma wodnistą konsystencję należy go na wolnym ogniu jeszcze odparować !
PS. Z tych proporcji otrzymałam 11 słoików pojemności 250 ml :-)
smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz