Wymaga trochę więcej pracy niż mój, ale ponoć jest lepszy :)
Składniki :
1 kg sera mielonego 3 razy
pół paczki masła
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
6 białek
cukier waniliowy
100 g rodzynek - namoczyć na noc
paczka pomarańczowej skórki
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
2 łyżki maki ziemniaczanej
Strategia :
Nagrzać piekarnik do 180 st z termoobiegiem. Wysmarować tortownicę dodatkowym masłem i wysypać tartą bułką.
Ser zmiksować z masłem i cukrem waniliowym, żółtka utrzeć do białości z cukrem, z białek ubić sztywną pianę.Wymieszać ser z żółtkami i osączonymi rodzynkami. Dodać pianę - w trzech rzutach, przesypując mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. .
Wylać do formy, wysypać na wierzch pomarańczową skórkę i piec około 60 minut - do złotego koloru. Studzić w lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
Wystudzony schłodzić w lodówce minimum pół dnia. Można wystudzony posypac cukrem pudrem lub polać stopioną czekoladą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz