Ta zupa nosi w moim domu nazwę "ryżotok" :-)
Zupka na resztkach rosołu - zamiast pomidorowej.
Prosta i lekkostrawna :-) Kiedyś dość często gotowana w moim domu z uwagi na dietę babci , później męża.
Składniki na 4 porcje:
2 litry rosołu z kury, (albo bulionu z kostki)
5 pełnych łyżek ryżu
1 duża marchewka
kawałek pora dł około 20 cm
pieprz do smaku
Strategia :
Z rosołu zdjąć nadmiar tłuszczu, zagotować, zmniejszyć ogień, wsypać ryż,dodać pokrojony na krążki por. Gotować kwadrans.
Dodać startą na grubych oczkach marchew , gotować do rozgotowania ryżu
W szybkowarze gotujemy wszystko na raz 10 minut od czasu osiągnięcia maksymalnego ciśnienia. Pozostawiamy do samoistnego spadku ciśnienia
Na talerzach doprawiamy mielonym pieprzem i koperkiem.
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz