wejścia

wtorek, 20 grudnia 2011

Makiełki

Makiełki - nieodłączna potrawa na naszym wigilijnym stole - wg wierzeń miała zapewnić bogaty rok następny.

Jako, że podawana na końcu wieczerzy - ilośc symboliczna - po 1 - 2 łyżki na osobę :D , ale łasuchom  czasem uda się zjeść więcej.
Makiełki robi się z resztek ciasta pierogowego - wałkuje się i kroi jak łazanki. Jeśli nie robimy sami pierogów - można ugotować gotowe łazanki , w ilości 1 łyżki stołowej na osobę (suchego makaronu)

Makaron makiełkowy gotuje się w Wigilię, ewentualnie dzień przed, ale nie wcześniej, bo masa może skisnąć.
Ugotowane kluski trzeba polać łyżką stopionego  masła i przełożyć do małego garnka. Do nich dodaje się od razu  masę makową odłożoną z makowcowego nadzienia (bez białek).
Dodatkowo pół szklanki namoczonych rodzynek i łychę miodu .Dokładnie mieszać  i mozna odstawić do wieczora do lodówki.

Wszystko to podgrzewa się tuż przed podaniem uważnie mieszając, bo potrawa ma skłonności do przywierania do dna, a tym samym do przypalania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz