wejścia

wtorek, 27 grudnia 2011

Baba łaciata

Mmmm pyszna jest :)

Składniki :
pół kilo mąki krupczatki
250 g miękkiego masła
szklanka cukru
4 duże jaja
200 ml śmietany 18 lub 22%
3 łyżki wybornego kakao
proszek do pieczenia na pół kilo mąki
1 paczka cukru waniliowego
cukier puder do posypania

Strategia :

Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru do białości - na puch, dodać stopniowo żółtka i cukier waniliowy.
Do masła dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę ze śmietaną. Dodać partiami - na 3 razy - ubitą na sztywno pianę z białek.
Formę z kominkiem wysmarować dodatkowym masłem i wysypać bułką tartą, przelać do niej połowę ciasta. Do pozostałej połowy dodać kakao  i pozostałe - 1/4 szklanki cukru. Wylać na białą masę rozgarniając ją łyżką po środku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st z termoobiegiem około 1 i 1/2 godziny - po godzinie pieczenia sprawdzać co 10 minut patyczkiem czy upieczona. Nie zdawać sie wyłącznie na czas pieczenia - im wcześniej wyłączymy tym bardziej wilgotna baba będzie ;-)

Chłodzić w formie. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz