wejścia

niedziela, 31 lipca 2011

Śliwkowy kompot z nutą cytrynową


Dorodne śliwki i morele myjemy, suszymy i pozbawiamy pestek
Nakładamy do litrowych słoików w miarę ściśle , ale nie upychamy... na wysokość 3 cm od górnej krawędzi słoika. Wkładamy do każdego po jednym goździku.

Robimy zalewę (proporcje na jeden litrowy słoik):
- 450 ml wody
- 2/3 szklanki cukru
- plaster cytryny (uprzednio wyszorowanej i sparzonej 5 minut w całości)
- sok z cytryny - wedle uznania (dałam sok z pozostałej części cytryny na 3 słoiki)
- cukier wanilinowy (jeden na 3 słoiki)

Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, rozpuszczamy, zmniejszamy ogień i dodajemy tyle plastrów cytryny ile mamy słoików do zalania, gotujemy około kwadransa, dodajemy cukier wanilinowy i sok z pozostałej części cytryny. Plastry cytryny wyjmujemy i kładziemy na wierzch śliwek.


Zalewamy śliwki wrzącym syropem, zakręcamy nakrętki.


Wstawiamy do garnka z wrzącą wodą i wekujemy około 20 minut.
Wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do wystygnięcia



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz