wejścia

poniedziałek, 18 lipca 2011

Bardzo leniwe pierogi




Nie są tak miękkie i puszyste jak zazwyczaj ponieważ mój Połówek nie lubi jak mu się coś rozpływa w ustach. Mają konsystencję kopytek - są zwięzłe i się nie rozpadają.
Z kolei, z uwagi na mój gust kulinarny, są lekko kwaśne - bo wtedy wiem, że to kluski z sera a nie inne.
Tyle tytułem wstępu

Składniki na porcje dla 2 osób :

-Kostka białego sera(krajanki) (około 35 deko) - pełnotłustego - przed końcem ważności - wtedy jest odpowiednio kwaśny
-jedno duże jajko
-jedno żółtko
-2 łyżki mąki ziemniaczanej - wsypać do szklanki i uzupełnić do pełna
-mąką - krupczatką
-pół łyżeczki soli

Strategia:

Na głęboki talerz wyłożyć twaróg odlewając serwatkę, wbić do niego jajko i żółtko i rozgnieść wszystko widelcem- na w miarę jednolitą masę, ale bez przesady :) - mogą być krupki. Dodać mąkę i sól, wymieszać widelcem lekko wygniatając i odstawić na 10-15 minut (przypomina kruszonkę)

Na blat wysypać łyżkę maki, rozgarnąć, wyłożyć na to masę serową , zagnieść aż będzie jednolita (około pół minuty) Jeśli ser był bardzo mokry (bo świeży i serwatka się nie oddzieliła) i masa się klei do rąk albo rozpada - trzeba dodać mąki
Z ciasta zrobić trzy wałeczki, odcisnąć widelcem dekoracyjny wzorek, pokroić w skośne kawałki w drugą stronę, wrzucić na osolony wrzątek (pomocna jest łopatka na którą zbieramy z blatu po kilka kluseczek) i gotować na wolnym ogniu 2 minuty od wypłynięcia.

Na głębokie talerze wkroić kilka płatków surowego masła - około łyżeczki na talerz -cedzakową łyżką wyłożyć na nie leniwe, posypac cukrem i cynamonem do smaku

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz