Postanowiłam go zrobić ponieważ miałam kilka zielonych pomidorków, które spadły z krzaków, miałam też inne zielone i białe Składniki :
- kilogram zielonych pomidorów
- 30 dag jabłek
- 30 dag cebuli ze szczypiorem
- 30 dag zielonych winogron
- kawałek imbiru - wielkości połowy kciuka
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 czubate łyżeczki soli morskiej ( można dosolić jeśli by brakowało)
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki białego octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny
- pół opakowania musztardy francuskiej (około 95 gram)
- łyżeczka ziaren angielskiego ziela
Strategia :
1/Pomidory umyć, wysuszyć, pokroić na cząstki (ze skórką i pestkami), cebulę i szczypior pokroić dowolnie, wrzucić oba składniki na głęboką patelnię i dusić - pod przykrywką aż pomidory puszczą sok, a później na mniejszym ogniu do jego odparowania (2, 3 godziny)
2/Obrać jabłka, pokroić do miseczki, zalać sokiem z cytryny
3/Umyć i pozbawić pestek winogrona, jeśli skórka łatwo schodzi - zdjąć ją.
4/ Kiedy pomidory prawie zupełnie odparują i rozpadną się - dodać jabłka z sokiem, winogrona, cukier, ocet, zmiażdżone kulki angielskiego ziela, wcisnąć czosnek i zetrzeć imbir, przykryć pokrywką i dusić aż jabłka zmiękną.
5/ Odkryć pokrywkę, posolić do smaku, odparować(to trwa jakiś kwadrans)
6/ Dodać musztardę, zagotować, spróbować na ciepło , odłożyć na spodeczek łyżeczkę chutney'a i schłodzić w lodówce - ponownie posmakować- dosmaczyć solą w razie potrzeby .
Jeśli smak na zimno nam odpowiada - przełożyć chutney do wyparzonych słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i odpocząć :-)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz