wejścia

sobota, 16 lipca 2011

Ryż z warzywami - dla tych, co nie przepadaja za ryżem



Mój mąż się dzięki temu przepisowi przekonał do ryżu i bardzo chętnie go je do ryby 2x w tygodniu.
Ja mogę go jeść na okrągło. Stanowi dla mnie samodzielne danie :)

Składniki na 2 porcje :

1 saszetka ryżu BASMATI
łyżeczka masła
duży ząbek czosnku
łyżka sosu słodkiego chili
pół paczki mieszanki warzyw chińskich
sól do smaku
woda

Strategia :
W małym garnku zagotowujemy wodę z solą( do smaku) i na wrzącą wrzucamy pół opakowania mrożonki "mieszanka chińska" . Doprowadzamy do wrzenia i wylewamy na sito , odstawiamy do odcieknięcia.

Ryż wysypujemy z saszetki na sitko, płuczemy pod zimną wodą, osączamy.
Na dno garnuszka wrzucamy czubatą łyżeczkę masła i posiekany drobno spory ząbek czosnku, stawiamy na mały ogień i gdy poczujemy zapach smażonego czosnku - ale nie zarumienionego jeszcze - wsypujemy ryż, zwiększamy płomień i smażymy jakieś 2 minuty energicznie mieszając, zmniejszamy ogień i zalewamy ryż szklanką zimnej wody z pół łyżeczką soli, zakrywamy pokrywkę. Nie podnosimy jej przez najbliższe 15 minut. Dobrze, gdyby pokrywka była w miarę szczelna - te, które mają otwór zaklejamy kawałkiem miękiszu chleba - żeby para nam dziurką nie uszła. Po kwadransie podglądamy, czy cała woda się wchłonęła (zazwyczaj tak jest) i dorzucamy warzywa z sitka, wyłączamy ogień, mieszamy i doprawiamy sosem chili.
Serwujemy z usmażoną w tym czasie rybą.

Smacznego Aguś :)

3 komentarze:

  1. Dziękuję!!! Cmok*Cmok*
    Na samą myśl już mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, ze będziesz go tez robiła i jadła a nie tylko śliniła się :P

    OdpowiedzUsuń
  3. No, będę. Jak osiągnę wagę 52kg :P

    OdpowiedzUsuń