wejścia

niedziela, 4 marca 2012

Pasta śniadaniowa - rybno-jajeczna

A tak mnie dziś naszło na pastę kanapkową. Akurat mam pyszną wędzoną makrelę, a cebula wypuściła dorodny szczypior. Pozostaje tylko ugotować jajka i wymieszać z przyprawami.

Składniki :
1 średnia wędzona makrela
5 jaj
pęczek szczypioru
2 - 3 łyżki majonezu
2 - 3 korniszony
sól i pieprz do smaku


Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami, solimy i pieprzymy.
W czasie, gdy jajka się gotują obieramy ze skóry makrelę i rozrywamy palcami na strzępki pozbawiając ją wszystkich  ości. .
Szczypior należy drobno posiekać i lekko osolić. Na koniec kroimy drobniutko korniszony i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystko dwoma widelcami w miarę starannie, próbujemy czy dość słone i doprawiamy majonezem. Majonez ma być tylko "spoiwem" pasty, więc dodajemy go stopniowo, coby nie przesadzić z ilością.

Taka pasta jest wyśmienita na razowym chlebie, chociaż na każdym innym równie dobrze smakuje :-)
Dla smakoszy majonezu możemy nim posmarować chleb zanim nałożymy pastę, możemy tez udekorować kanapkę kleksem majonezowym i posypać dodatkowym szczypiorem.

Biegnę obierać jajka !
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz