wejścia

sobota, 4 lutego 2012

Gulasz wołowy z szybkowaru po mojemu

Dostałam dwa piękne kawałki pręgi wołowej z kością i postanowiłam ugotować z nich gulasz. Nie węgierski tylko lusiny :D z grzybami, bez pomidorów ale z korniszonami ...

Składniki :
ponad 2 kilo pręgi wołowej z kością
1 duża marchew
2 spore cebule
3 większe  korniszony
1/3 główki czosnku
szklanka połamanych suszonych kapeluszy różnych grzybów
1/8 szklanki sosu worcestershire
pół łyżki pieprzu czarnego w ziarnkach
pół łyżki cząbru
pół łyżki nasion kminku 
50 g smalcu
mąka
woda
sól
cukier

Strategia:
Połamane kapelusze grzybów zalać w garnuszku litrem  wrzącej wody, odstawić .

Mięso pokroić ma sporą kostkę podobnej wielkości. Obtoczyć w mące (ja to robię sposobem wielu kucharzy - w woreczku foliowym - wrzucam mięso, wsypuję mąkę i potrząsam do czasu aż wszystkie kawałki się obtoczą)

W szybkowarze rozgrzać 40 g smalcu, wrzucać porcjami mięso i smażyć na dużym ogniu, mieszając sporadycznie, na złoty kolor.
W tym czasie pokroić na grube pół-krążki cebulę, marchewkę na kawałki około 1 cm, podobnie korniszony, czosnek obrać i pokroić ząbki  na 3 części.

Podsmażone mięso wyjmować na talerz i smażyć następne. Po zrumienieniu wszystkich kawałków dodać smalec do garnka i podsmażyć cebulę razem z marchewką - na złoto.

Na usmażone warzywa przełożyć mięso, zalać wodą z grzybami, wsypać przyprawy i łyżkę soli morskiej, wlać sos worcestershire i zamknąć pokrywę. Dusić 40 minut od chwili osiągnięcia maksymalnego ciśnienia .

Schłodzić pokrywę pod zimną wodą i otworzyć garnek.
Ponownie postawić na ogniu, doprawić łyżką cukru. Jeśli sos jest zbyt rzadki zrobić zaklepkę : w 1/3 szklanki zimnej wody rozmieszać dwie łyżki mąki i dodać do gotującego się gulaszu. Dokładnie wymieszać.

Podawać z kaszą gryczaną i maślanką ;-)

Smacznego !


piątek, 3 lutego 2012

Ryżowa na rosole


Ta zupa nosi w moim domu  nazwę "ryżotok" :-)
Zupka na resztkach rosołu - zamiast pomidorowej.
Prosta i lekkostrawna :-) Kiedyś dość często gotowana w moim domu z uwagi na dietę babci , później męża.

Składniki na 4 porcje:

2 litry rosołu z kury, (albo bulionu z kostki)
5 pełnych łyżek ryżu
1 duża marchewka
kawałek pora dł około 20 cm
pieprz do smaku

Strategia :

Z rosołu zdjąć nadmiar tłuszczu, zagotować, zmniejszyć ogień, wsypać ryż,dodać pokrojony na krążki por. Gotować kwadrans.
Dodać startą na grubych oczkach marchew , gotować do rozgotowania ryżu

W szybkowarze gotujemy wszystko na raz 10 minut od czasu osiągnięcia maksymalnego ciśnienia. Pozostawiamy do samoistnego spadku ciśnienia 

Na talerzach doprawiamy  mielonym pieprzem i  koperkiem.

Smacznego ;-)