wejścia

niedziela, 14 sierpnia 2011

Wykwintna kartoflanka z dynią




Postanowiłam przetestować kilka przepisów z książki pt "Kuchnia garnizonowa" wydanej w Paryżu w 1918 roku dla Armii Polskiej .

Miałam akurat kawałek dyni i pozostałe ingredienty, więc padło na zupę pt "Zupa z dyni po szampańsku
"

Składniki podane w książce przeliczyłam na dwie osoby
Składniki na 1 litr wody (wyjdzie więcej niż dwie porcje ... zdecydowanie więcej )

1,6 kg dyni
0,8 kg ziemniaków
0,4 kg pomidorów
10g smalcu

10g porów
8 g soli
2 g cukru
0,4 kg makaronu

20 g trybulki lub natki pietruszki

Moje modyfikacje składników: (wniknęły z konieczności dosmaczenia zupy, która smakiem
mało przypomina typową zupę dyniową a właśnie kartoflankę i w dodatku wyszła bardzo gęsta)

- 100 g makaronu zamiast 400


dodatkowo
:
- 2 łyżeczki soli (używałam morskiej, więc mniej słonej niż sól warzonka)
- szczypior z jednej cebuli
- łyżka masła
- pieprz - pół łyżeczki
- łyżka startego sera żółtego

można dodać (ja nie miałam )

- łyżkę kwaśnej , gęstej śmietany na każdą porcję

Zupy z przepisu wyszły 4 miseczki o pojemności 500 ml - wypełnione do 400 ml

Strategia :
Pokroić pory w półplasterki i podsmażyć około 8 minut na smalcu. W tym czasie
obrać dynię, oczyścić z włókien i pestek, pokroić w kostkę, dodać z obranymi i pokrojonymi ziemniakami do pora. Zalać połową wody (pół litra), osolić, dodać cukier , gotować do miękkości ziemniaków.

Dodać obrane ze skórki, pozbawione soku i nasion - pokrojone w kostkę- pomidory. Rozgotować.



W tym czasie w pozostałej części - osolonej łyżeczką soli - wody (pół litra) ugotować makaron ... (Można go pominąć, bo zupa bez niego jest bardzo sycąca)

Ugotowane warzywa zmiksować razem z wywarem.
Dolać do tej pulpy wodę z makaronem, wymieszać, posmakować, dosolić, popieprzyć, zagotować, wyłączyć.
Dodać surowe masło i starty żółtyser , zamieszać, rozlać do miseczek, posypać pietruszką i szczypiorem i serwować :)



Smacznego !

1 komentarz: