wejścia

sobota, 16 lutego 2019

Chleb pszenno-żytni na drożdżach - pyszny !


Składniki :
120 g mąki żytniej typ 720
360 g mąki pszennej typ 650 - 750
360 g wody - letniej
1 g  drożdży suszonych (ok 1/2 łyżeczki) - zapewniam, że wystarcza taka ilość , bo ciasto długo wyrasta :) i za każdym razem  wychodzi.
8 - 10 g soli kamiennej (ok 1 i 1/5 łyżeczki )

Wykonanie :
W głębokiej misce wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno być dość luźne, ale nie rozpływać się . Zakryć folią spożywczą i odstawić na 12- 16  godzin (na noc)  w chłodne miejsce bez przeciągów (temp 16 - 20 st C) . Jeśli cisto wypełni miskę wcześniej należy je zamieszać tak, by opadło  całkiem,  ponownie zakryć folią  i pozostawić do wyrastania.
Po min 12 a max 16 godzinach wysypać obficie mąkę pszenną na stół i wyłożyć ciasto.
Posypać je z lekka mąką, rozpłaszczyć dłońmi, złożyć w kopertę i czynności powtórzyć. Uformować kulę zakładając do środka rogi  ciasta.
Wysypać papier do pieczenia mąką żytnią, przełożyć chlebek, grubo obsypać go z wierzchu, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia - około 2 godzin. Jeśli ciasto mamy zbyt miękkie, i  chlebek siada na boki - można przełożyć go razem z papierem do jakiejś formy lub koszyka do wyrastania .

Pół godziny przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 250 st C  razem  z żaroodpornym, wysokim pojemnikiem z pokrywką (może być odpowiednio wysoki garnek emaliowany- Wysokość wewnątrz powinna być większa niż 13 cm, bo do takiej chlebek wyrośnie w czasie pieczenia)
Gdy piekarnik jest rozgrzany - wystawić  formę i przenieść do niej chleb łącznie z papierem, zakryć  pokrywą i wstawić do piekarnika.

Pierwsze 30 minut pieczemy pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę a temperaturę  piekarnika obniżamy do 220. Dopiekamy  chlebek 20 - 25 minut .

Po wyjęciu  upieczonego chlebka wykładamy go na kratkę i przykrywamy ściereczką aż całkiem wystygnie (około 2 godzin)

Chlebek pieczony w pojemniku z pokrywą ma cieniutką skórkę.

Uwaga :
Chleb można piec w foremce do chleba bez pokrywki,  ale wtedy do piekarnika obowiązkowo wstawiamy pojemnik z wrzącą wodą na dno. Pieczemy go wtedy  najpierw w 230 st , a po 30 minutach w 220 kolejne 25 minut.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz